Ecodesign en energielabel


Per 26 september 2015 treden een aantal Europese regelingen (Ecodesign en energielabels: CDR-811/2013, CDR-812/2013, CDR-813/2013 en CDR-814/2013) in werking. De zonnewarmtesector moet aan de verplichtingen in deze regelingen voldoen om op de producten op de Europese markt te mogen afzetten.
Het meest zichtbare effect van de regeling is de introductie van energielabels op de producten die te maken hebben met ruimteverwarming en tapwaterbereiding. Minder zichtbaar, maar zeker even belangrijk, zijn de verplichtingen ten aanzien van de productdocumentatie. Voor zonnewarmte zal het in Nederland voornamelijk gaan over pakketten bestaande uit een combinatie van een zonnewarmtesysteem en een naverwarmingstoestel.
De volgende bedrijven krijgen te maken met de verplichtingen van deze nieuwe regelingen: leveranciers van zonnewarmtesystemen (bijv. zonneboilers en zonnecombi's), leveranciers van verwarmingsketels en zonnewarmtesystemen, installatiebedrijven en dealers.
De procedures die gevolgd moeten worden zijn voor de meeste bedrijven onbekend en ook redelijk complex. Ter ondersteuning van de sector levert vAConsult de diensten om de bedrijven te introduceren en te ontzorgen.

- Introductie in de problematiek

- Diensten voor leveranciers van zonnewarmteproducten

- Diensten voor leveranciers van zonnewarmteproducten en naverwarmingstoestellen

- Diensten voor installateurs / dealers

Algemene diensten

De regelingen zijn nog onbekend, maar hebben na september wel een bepalende invloed op uw marktkansen. U kunt dat natuurlijk zelf onderzoeken en een passende strategie zoeken. U kunt zich ook door vAConsult laten helpen. Het adviesbureau heeft al veel ervaring met het adviseren van bedrijven in Europa op dit gebied.
De volgende dienstverleningen staan u ter beschikking:

- Introductie in de regelingen
In een sessie van een ½ dag worden medewerkers in uw bedrijf geïntroduceerd in de in's en out's van de regelingen.

- Managementadvies
Ondersteuning van het management voor een optimale insteek in de regelingen.

- Optimale samenstelling van producten voor een goede score in de regelingen
Kritische beschouwing van het producten-assortiment voor een optimale uitgangspositie voor een goede labelklasse.

Diensten voor zonnewarmte-productleveranciers
Zonnewarmtesysteem worden op zichzelf niet gelabeld; alleen de combinatie met een naverwarmingstoestel wordt immers van een label voorzien. Toch zijn er belangrijke verplichtingen en uitdagingen voor de leveranciers van zonnewarmtesystemen. Enerzijds moeten de producten van documentatie worden voorzien en anderzijds kan de leverancier door dienstverlening zijn installateurs en dealers effectief ondersteunen.
In de introductiefase van de regeling is het allemaal nog nieuw en onbekend, terwijl het wel gaat over alle producten van uw bedrijf die in de korte tijd van documentatie moeten worden voorzien. Laat u daarom door een ervaren adviesbureau zoals vAConsult helpen.
De volgende dienstverleningen staan u ter beschikking:

- Inventarisatie productenassortiment
Het assortiment aan zonnewarmteproducten wordt geïnventariseerd en er wordt vastgesteld voor welke productsamenstelling documentatie noodzakelijk is.

- Vaststellen noodzakelijke testen / berekeningen per product
Per productsamenstelling wordt beoordeeld of de noodzakelijke productspecificaties beschikbaar zijn. De ontbrekende berekeningen en/of testen worden gerapporteerd.

- Opstellen technische documentatie en productkaarten
Dit zijn de basisdocumenten die de leveranciers in het kader van de richtlijnen verplicht moeten opstellen, archiveren en meeleveren.

- Instructies en tools voor de dienstverlening naar dealers / installateurs
Levering van een handleiding, Excel hulpmiddelen en training van de medewerkers om de afnemers te ondersteunen in het samenstellen van de pakketdocumentatie en de pakketlabels.

Wanneer u nog niet alle testen of berekeningen hebt uitgevoerd, kan vAConsult u ook helpen op de volgende punten:

- Uitvoeren en rapporteren van de ontbrekende berekeningen
Het gaat hierbij om DST jaaropbrengst berekeningen of berekeningen volgens de zogenaamde SOLCAL methode.

- Bemiddelden voor het uitvoeren van testen door derden.
Het gaat hierbij om collectortesten, systeemtesten en testen aan warmte-opslagvaten.

Leveranciers ketels en zonnewarmteproducten

Leveranciers van een compleet pakket van zonnewarmte en naverwarmingstoestel hebben te maken met dezelfde zaken als een leverancier van alleen zonnewarmteproducten, maar ook met het daadwerkelijk labellen van het gehele pakket.
In de introductiefase van de regeling is het allemaal nog nieuw en onbekend, terwijl het wel gaat over alle producten van uw bedrijf die in de korte tijd van documentatie moeten worden voorzien. Laat u daarom door een ervaren adviesbureau zoals vAConsult helpen.
Naast de diensten zoals beschreven voor leveranciers van zonnewarmteproducten staan de extra dienstverleningen u ter beschikking:

- Opstellen volledige documentatie en pakketlabels voor de pakket in het assortiment
De dienstverlening bouwt voort op de dienstverlening voor leveranciers door ook de verplichtingen voor de pakketten te verzorgen.

Wellicht kunnen we u ook in meer algemene zin helpen. Kijk daarvoor ook eens naar onze algemene diensten op het gebied van Ecodesign en energielabel.

Installatiebedrijven

Voor installateurs en dealers, die componenten inkopen om die vervolgens als een compleet pakket weer te verkopen, liggen er uitstekende kansen voor extra omzet in zonnewarmte. Er zijn echter ook verplichtingen die niet meteen helemaal tot de routine zullen behoren. Het gaat dan met name om pakketten van zonnewarmte en een naverwarmingstoestel dat als geheel wordt verkocht. Een zonneboiler aansluiten op een al bestaande ketel valt niet onder de regelingen.
Zeker wanneer u een speciaal pakket samenstelt en die vaker wilt verkopen, verdient het aanbeveling uw zaken goed op orde te hebben. vAConsult kan u daarbij helpen.
Ook wanneer u dit maar zo af en toe doet is het niet bijzonder zinvol de regelingen volledig eigen te maken. vAConsult kan dit dan voor u regelen.

- Opstellen technische documentatie, productkaarten en pakketlabels
Dit zijn de basisdocumenten die de leveranciers in het kader van de richtlijnen verplicht moeten opstellen, archiveren en meeleveren.

- Introductie in de verplichtingen
Levering van een instructiedocument met toelichting met betrekking tot de verplichtingen van het bedrijf in het kader van de regelingen.